[Ohje] Alidomainin luominen

Yksinkertainen ohje

Alidomaini eli (esimerkiksi jotakin.kaikkitietokoneista.net) voidaan luoda lisäämällä A-tietue DNS-palvelimen hallintapaneelissa. Kerron alla vielä kuinka se tehdään vaihe vaiheelta OVH Hostingin -hallintapaneelissa. Mikäli et tiedä vielä, mikä DNS ylipäänsä on, suosittelen lukemaan artikkelin (tulossa pian).

Alidomaini A-tietueella

A-tietueessa on kolme kohtaa täytettävänä. Haluttu alidomain (engl. subdomain), joka on se yllä mainittu jotakin. Yleisin alidomain, jota näkee netissä on www. On hyvä muistaa, että alidomainiksi voi laittaa asteriksen (*), joka ohjaa kaikki alidomainit tiettyyn IP-osoitteeseen. Alidomaineissa voi olla ääkkösiä, mutta nämä muuttuvat omanlaisiksi merkeiksi, jotka ovat helpommin luettavia, jos tietokone ei tue ääkkösiä. Luodessa alidomainia sää se muuttuu xn--s-0faa:ksi.

Alidomainien luominen voi nostaa sivuston sijoittelua hakukoneissa, mutta on hyvä muistaa, että pasty.kaikkitietokoneista.net ja kaikkitietokoneista.net ovat eri asioita. Alidomaineilla voi myös luoda erilaisia hierarkioita sivustoille. Alidomaineja sitoo kuitenkin seuraavat säädökset:

  • Alidomainin osuuden pituus saa olla korkeintaan 63.
  • Alidomainin osuuden tulee loppua aakkosnumeerisesti (kirjaimet [A-Za-z] ja numerot [0-9]).
  • Alidomainissa voi olla tavuviivoja, muttei se saa loppua tai alkaa sellaisella.

Toisena on TTL (Time To Live), joka kertoo kuinka usein tietuetta päivitetään. Tämä ilmastaan sekunteina. Usein se on korkea, sillä palveluntarjoaja ei halua rasitetta palvelimelleen (palvelimelta kysytään aina ajoittain onko tietue muuttunut). Suosittelen kuitenkin laittamaan mahdollisimman pienen, sillä tällöin ei tarvitse myöhemmin odottaa tietueiden päivittymistä pitkään.

Viimeisenä tulee kertoa IP-osoite, johon alidomain osoittaa. Tämä myös mahdollistaa nakkilista.kaikkitietokoneista.net ja pasty.kaikkitietokoneista.net pitämisen eri palvelimilla. Tätä ei kuitenkaan tarvitse useimmiten, sillä eri web-palvelimet voivat näyttää eri sisällön riippuen domainista. Lue lisää virtuaalipalveuista täällä (tulossa pian).

Alidomaini CNAME-tietueella

CNAME-tietue eroaa A-tietueesta siten, että se toimii aliaksena toiselle domainille. Tällöin syötetty alidomaini (eli alias) käyttää toisen domainin (aliaksen kohde) IP-osoitetta. Tämä voi kuulostaa epäselvältä, mutta helpointa on ajatella CNAME-tietue aliaksena toiselle domainille tai alidomainille.

CNAME-tietuetta luodessa on syytä muistaa lisätä piste loppuun (kaikissa hallintapaneeleissa ei tarvitse), jos aliaksen kohde ei ole alidomain vaan DNS-tietueiden ulkopuolinen domain. Esimerkki:

Luodaan CNAME-tietue pasty.kaikkitietokoneista.net:lle aliaksella pastybin. Tällöin voit laittaa aliaksen kohteeksi vain:

pasty

Mutta luodessa aliasta sivustolle google.com tulee kohteen loppuun lisätä piste, jottei DNS-tulkitse kohdetta google.com.kaikkitietokoneista.net:ksi. Kohde näyttäisi silloin seuraavanlaiselta:

google.com.

OVH Hosting

Mene hallintapaneelin. Siellä suunnista seuraavan hierarkian mukaisesti:

Web > domains > haluttu domain

A-tietue

Paina nappia ”Add an entry”. Tässä sinun tulee valita A-tietue. Kirjoita haluttu alidomaini ensimmäiseksi. TTL:n voi jättää oletukseksi (default). Kohteeksi (target) tulee syöttää web-palvelimen IP-osoite, jolla verkkosivuston tiedostot ovat.

CNAME-tietue

Paina nappia ”Add an entry”. Tässä sinun tulee valita CNAME-tietue. Kirjoita haluttu alidomaini ensimmäiseksi. TTL:n voi jättää oletukseksi (default). Kohteeksi (target) tulee syöttää aliaksen kohde.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *